RECEPTY

Luxusní čokoládový dort s ovocem a překvapením uvnitř, bez lepku a laktózy

03.02.2017 REDAKCE
Autor článku

Luxusní čokoládový dort s ovocem a překvapením uvnitř, bez lepku a laktózy

Upečte si čokoládovo ovocný dort z kvalitních přísad. Pokud držíte bezlaktózovou a bezlepkovou dietu, oceníte především čokoládu, které jsou zcela bez mléka, a bezlepkovou mouku. Vystačíte si s kokosovým mlékem a krémem (vyráběné z kokosové dužiny a vody). Bezlepková kaštanová mouka a blumy vytvoří jemné lehké těsto, které se rozplývá na jazyku. Po upečení dort není tuhý a hutný jako klasické dorty, ale velmi lehký rozplývající se na jazyku.

Ingredience

Korpus (3 placky): 250 g kaštanové mouky, 100 g mletého lněného semínka, 24 ks rozmixovaných blum (bez pecek), 6 vajec, 200 ml kokosového krému, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 ½ lžičky prášku do pečiva (1 sáček), 50 g medu nebo sladidla dle vašeho výběru (není povinná položka, kaštanová mouka má již nasládlou chuť i vůni).
Poleva: 50 g cukru, 2 tabulky čokolády bez laktózy (lze použít čokoládu s kokosovým/rýžovým mlékem, kterou najdete v každé zdravé výživě), 50 g rostlinného tuku (margarínu bez laktózy – např. Perly s vitaminy/, kokosového oleje).
Zdobení: Balíček drcených nepražených kakaových bobů na posypání ještě horké polevy nebo rozmražené lesní ovoce.
Další nezbytnosti: Marmeláda z muchovníku (2 sklenice), která půjde rozetřít mezi jednotlivé placky. Dostatek rostlinného tuku a kakaa na vymazání formy na pečení (na vysypání formy lze použít i zbytek kaštanové mouky, ale postačí holanské kakao).



Postup přípravy
Vymažeme formu rostlinným tukem, vysypeme kakaem (2-3 lžičky). Smícháme přísady na korpus, rozdělíme na tři zhruba stejné části a jednu po druhé pečeme ve vymazané formě při 175°C cca 35-45min. Průběžně kontrolujeme špejlí, dokud není po píchnutí do těsta suchá. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Znovu vymažeme a vysypeme kakaem. Jakmile máme všechny 3 placky hotové, za studena vložíme první placku na podnos, potřeme marmeládou (množství podle chuti), na potřenou placku vložíme druhou placku, znovu potřeme a přiklopíme poslední plackou. Zakrytý hotový korpus vložíme do ledničky.
Ve vodní lázni ohřejeme čokoládu s tukem a cukrem, které promícháme a hotovou horkou polevou zalijeme celý dort. Posypeme kakaovými boby nebo lesním ovocem a podle příležitosti dort dozdobíme, poté necháme ještě nechat tuhnout pár hodin v lednici. Hodí se k bezové limonádě, ke kávě i k polosladkému bílému vínu (například Pálavě).
Porce: 8. Doba přípravy: cca 3 hodiny. Přibližná cena dortu: 500 Kč.

Schválně, zda hosté/oslavenci, pro které jste dort připravili, uhodnou tajnou přísadu uvnitř dortu – blumy!

Kopírovat odkaz

Doporučené články

Zimní trio: Nachlazení, rýma, kašel. Jak s nimi zatočit? Zimní trio: Nachlazení, rýma, kašel. Jak s nimi zatočit?
Není štrúdl jako štrúdl Není štrúdl jako štrúdl
Osvěžující okurkový drink Osvěžující okurkový drink
Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit! Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit!


x