RECEPTY

Luxusní čokoládový dort s ovocem a překvapením uvnitř, bez lepku a laktózy

03.02.2017 REDAKCE
Autor článku

Luxusní čokoládový dort s ovocem a překvapením uvnitř, bez lepku a laktózy

Upečte si čokoládovo ovocný dort z kvalitních přísad. Pokud držíte bezlaktózovou a bezlepkovou dietu, oceníte především čokoládu, které jsou zcela bez mléka, a bezlepkovou mouku. Vystačíte si s kokosovým mlékem a krémem (vyráběné z kokosové dužiny a vody). Bezlepková kaštanová mouka a blumy vytvoří jemné lehké těsto, které se rozplývá na jazyku. Po upečení dort není tuhý a hutný jako klasické dorty, ale velmi lehký rozplývající se na jazyku.

Ingredience

Korpus (3 placky): 250 g kaštanové mouky, 100 g mletého lněného semínka, 24 ks rozmixovaných blum (bez pecek), 6 vajec, 200 ml kokosového krému, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 ½ lžičky prášku do pečiva (1 sáček), 50 g medu nebo sladidla dle vašeho výběru (není povinná položka, kaštanová mouka má již nasládlou chuť i vůni).
Poleva: 50 g cukru, 2 tabulky čokolády bez laktózy (lze použít čokoládu s kokosovým/rýžovým mlékem, kterou najdete v každé zdravé výživě), 50 g rostlinného tuku (margarínu bez laktózy – např. Perly s vitaminy/, kokosového oleje).
Zdobení: Balíček drcených nepražených kakaových bobů na posypání ještě horké polevy nebo rozmražené lesní ovoce.
Další nezbytnosti: Marmeláda z muchovníku (2 sklenice), která půjde rozetřít mezi jednotlivé placky. Dostatek rostlinného tuku a kakaa na vymazání formy na pečení (na vysypání formy lze použít i zbytek kaštanové mouky, ale postačí holanské kakao).



Postup přípravy
Vymažeme formu rostlinným tukem, vysypeme kakaem (2-3 lžičky). Smícháme přísady na korpus, rozdělíme na tři zhruba stejné části a jednu po druhé pečeme ve vymazané formě při 175°C cca 35-45min. Průběžně kontrolujeme špejlí, dokud není po píchnutí do těsta suchá. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout. Znovu vymažeme a vysypeme kakaem. Jakmile máme všechny 3 placky hotové, za studena vložíme první placku na podnos, potřeme marmeládou (množství podle chuti), na potřenou placku vložíme druhou placku, znovu potřeme a přiklopíme poslední plackou. Zakrytý hotový korpus vložíme do ledničky.
Ve vodní lázni ohřejeme čokoládu s tukem a cukrem, které promícháme a hotovou horkou polevou zalijeme celý dort. Posypeme kakaovými boby nebo lesním ovocem a podle příležitosti dort dozdobíme, poté necháme ještě nechat tuhnout pár hodin v lednici. Hodí se k bezové limonádě, ke kávě i k polosladkému bílému vínu (například Pálavě).
Porce: 8. Doba přípravy: cca 3 hodiny. Přibližná cena dortu: 500 Kč.

Schválně, zda hosté/oslavenci, pro které jste dort připravili, uhodnou tajnou přísadu uvnitř dortu – blumy!

Kopírovat odkaz

Doporučené články

Není štrúdl jako štrúdl Není štrúdl jako štrúdl
Osvěžující okurkový drink Osvěžující okurkový drink
Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit! Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit!
Vyrobte si výborné arašídové máslo Vyrobte si výborné arašídové máslo


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.