RECEPTY

Ovesná bublanina s rybízem a bez laktózy

03.02.2017 REDAKCE
Autor článku

Ovesná bublanina s rybízem a bez laktózy

V mrazáku máte ještě vděčné zásoby  rybízu z loňské úrody a nevíte, co s ním? Upečte si dobrotu, která vám připomene hřejivé léto, nadopuje vás vitaminem C, a kterou můžete skladovat v lednici a jíst i za studena. Recept na tento chutný zdravý dezert ocení především ti, kteří trpí alergií na kravské mléko. Budete ho chtít mít pořád.



Ingredience

300 g celozrnné ovesné mouky (pomleté ovesné vločky, dají se koupit již namleté), 150 ml rýžového mléka (obyčejného nebo s čokoládovou příchutí), 2 celá vejce, 1 lžíce vanilkového extraktu, 1 lžička prášku do pečiva, 100-150 g rozmraženého červeného či bílého rybízu, 60 g cukru (stačí krystal, může být moučkový), 1 lžíce rostlinného tuku (margarín bez laktózy - Perla s vitaminy, či kokosový olej).

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 175°C. Do velké mísy vysypeme mouku, trochu si jí necháme na posypání pečící formy na buchtu. Rozklepneme vejce a přidáme do mísy, přidáme cukr podle chuti (podle kyselosti rybíru i dle osobních preferencí, méně je někdy více), mléko, vanilkový extrakt, prášek do pečiva. Vařečkou smícháme všechny ingredience do hladkého, ne příliš tekutého těsta.

Rostlinným tukem si vymažeme formu na buchtu, vysypeme ji zbytkem ovesné mouky. Obsah mísy pomocí vařečky vylijeme do formy. Nakonec takto připravené těsto na bublaninu posypeme čerstvým rybízem, klidně větším množstvím. Pokud je rybíz opravdu kyselý nebo jste zvyklí více sladit, stačí ještě před položením do vyhřáté trouby bublaninu posypat trochou cukru nebo pocukrovat po vytažení z trouby moučkovým cukrem. Pečeme na 175°C 35-45 minut. Po vytažení necháme vychladnout, vyklopíme na talíř, překlopíme na podnos, případně pocukrujeme a můžeme podávat!

Množství uvedené v receptu uspokojí apetit 4 osob. Přibližná cena za recept: 100 Kč. Bublanina je výborná také vychlazená z lednice, kde se dá pohodlně skladovat i několik dní. Hodí se k ovocné limonádě i ke kávičce. Dobrou chuť!

Kopírovat odkaz

Doporučené články

Osvěžující okurkový drink Osvěžující okurkový drink
Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit! Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit!
Vyrobte si výborné arašídové máslo Vyrobte si výborné arašídové máslo
Jedinečné detoxikační pesto Jedinečné detoxikační pesto


Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.