RECEPTY

Paleo fast food: 3 bezpracných receptů na paleo svačinky

07.02.2017 REDAKCE
Autor článku

Paleo fast food: 3 bezpracných receptů na paleo svačinky

Základy paleo stravy jsou velice jednoduché: jíst maso, vejce, ryby a mořské plody, zeleninu, houby, oříšky, semínka, řasy, používat kokosový/olivový/ořechový olej, sádlo a v menší míře mlsat ovoce. Hmyz je volitelný a koření všeho druhu vítané. Na druhou stranu přes velkou jednoduchost těchto základních pravidel stravování není už tak snadné naučit se podle nich žít.

K snídani si dáte vajíčka s nakrájenou paprikou, k obědu hovězí guláš s mrkví, k večeři rybu a salát, ale co dělat mezitím, když dostanete hlad a jste zvyklí si nosit do práce svačiny? Chleba s máslem a uzeninou nepřipadá v úvahu, pekárna je to poslední místo, kde byste hledali útočiště, stejně tak fast food všeho druhu, pokud to tedy s tou paleolitickou dietou myslíte opravdu vážně. Inspirujte se následujícími tipy a hlady nezůstanete ani ve chvíli, kdy vás nezadržitelně tlačí čas.

 

1) Salát z tuňáka a borůvek

Ingredience: cca 150 g tuňáka, 125 g borůvek, 1/3 hlávkového salátu. Pokud neseženete čerstvého tuňáka, nebojte se použít ten z konzervy, stačí ho v sítku jemně propláchnout pod vodou, aby se zbavil přebytečné soli. Postup: Čerstvého tuňáka osolíte a opepříte, hodíte na pánev se lžičkou kokosového oleje a pět minut restujete na nejvyšším plameni. V hlubokém talíři či plastové krabičce (pokud si jídlo budete chtít vzít do práce) si mezitím nachystáte ledový salát, na který smaženého/konzervovaného tuňáka položíte. Omyjete borůvky a nasypete tamtéž, výživná svačina je hotová!

 

2) Jablka s kešu pastou

Všechny druhy ořechů jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin a dalších prospěšných látek. Kešu oříšky obsahují omega-3 mastné kyseliny, B vitaminy, minerály, jako jsou hořčík, selen, draslík, mangan a zinek. Ingredience: 2 jablka nakrájená na kolečka a zbavená jadřince, kešu krém/pasta. Postup: Krém se dá se koupit ve skleničce (bez cukru), ale čerstvé ořechy (asi 200 g na porci) si jednoduše rozmixujete v kuchyňském robotu do hladka (cca 2 min.) a přidáte lžíci kokosového oleje, případně špetku soli.

 Dáte do oddělených krabiček, přibalíte si nůž a až vám začne kručet v břiše, jednoduše jablka vytáhnete a nožem na ně mažete pastu jako na chleba. Je to pouze věc zvyku! Pro výrobu krému lze využít jakékoliv ořechy – vlašské, makadamové, para ořechy a další. Vlašské ořechy obsahují omega-3 mastné kyseliny, para a makadamové ořechy jsou zdrojem mnoha minerálů.

 

3)  Vejce plněná kaviárem

Ingredience: 3 předvařená vejce (10 min. ve vroucí vodě), sklenička kaviáru (i nepravý je v pořádku), 1 svazek ředkviček, 1 kiwi. Postup: Vejce oloupeme, rozkrojíme na půl, vyndáme žloutky, které uhněteme s kaviárem v misce a takto vzniklou směs vpravíme zpátky do bílků. Spolu s omytými ředkvičkami a oloupaným, nakrájeným kiwi servírujeme nebo zavřeme do plastikové krabičky a jedeme rovnou svačit/do práce. Použít lze jakýkoliv druh kaviáru – pravý černý (z jesetera) či nepravý černevý (z lososa). Máte-li ve zvláštní oblibě právě lososa, k dostání v obchodech je i lahodná lososová pasta.

Kopírovat odkaz

Doporučené články

Zimní trio: Nachlazení, rýma, kašel. Jak s nimi zatočit? Zimní trio: Nachlazení, rýma, kašel. Jak s nimi zatočit?
Není štrúdl jako štrúdl Není štrúdl jako štrúdl
Osvěžující okurkový drink Osvěžující okurkový drink
Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit! Zmrzlinu? Pojďme si ji připravit!