Autor článku
Asi už tušíš, že letošní Velikonoce bohužel nebudou to, co byly dříve. V mnoha zemích světa je nařízená karanténa, a koledníci tak letos budou muset zůstat doma. To však ani zdaleka neznamená, že ani letošní Velikonoce nemůžou být veselé. Právě naopak. Situace si žádá, abychom je prožili u rodinného stolu a užívali si nejen jeden druhého, ale také dobré jídlo. Chceš, aby tvé letošní Velikonoce byly světové? Přinášíme ti tipy na velikonoční pokrmy z celého světa.
Pascha z Ruska
Máš ráda pokrmy, které se nemusí vařit ani péct? Pak si tě získá ruská pascha. Jedná se o dezert ve tvaru pyramidy nebo kužele s mandlemi a ovocem. Tento dezert se dále skládá z tvarohu, vejce, másla a kyselé smetany. Vyzkoušíš ho letos i ty?
La Mona de Pasqua ze Španělska
Zajímá tě, jaké pokrmy se o Velikonocích připravují v prosluněném Španělsku? O velikonočním pondělí si Španělé dopřávají sladký dezert ozdobený čokoládovým vejcem známý jako La Mona de Pasqua. A my ti na něj přinášíme recept.
Recept na španělský dezert
Co budeš potřebovat?
- 4 vejce
- 150 gramů cukru
- 150 gramů mouky
- 5 gramů kvasnic
- 2 bílky
- 50 gramů másla
- Tmavou čokoládu a máslo na polevu
Postup:
V jedné míse smíchej vejce a cukr a v druhé míse mouku a kvasnice. Až budeš mít zamícháno, pomalu přisypej mouku s kvasnicemi do mísy s cukrem a vejci a neustále směs míchej. V další misce vyšlehej do sněhu bílky a přidávej do bílků cukr. Hotovo? Přidej bílky do směsi s moukou a vše zamíchej. Vzniklé těsto vlij do formy a peč zhruba 45 minut v předem rozehřáté troubě na 180 stupňů. Až bude těsto upečené, zalij ho čokoládovou polevou a ozdob ho čokoládovým vejcem.
Capirotada z Mexika
Další sladkou velikonoční pochoutkou je capirotada, kterou si dopřávají v Mexiku. Jedná se o chléb plněný pudinkem, rozinkami a dochucený skořicí a hřebíčkem. Nečekanou surovinou, která je součástí sladkého chleba, je sýr.
Fanesce z Ekvádoru
Přejděme na chvíli od sladkých dezertů k polévkám. Na Ekvádoru tradičně připravují polévku s několika druhy fazolí a s bramborami. Recept se liší dům od domu, někteří do něj například přidávají i rýži. Bez čeho by se však polévka neobešla, je natvrdo uvařené vejce rozkrojené na půl, kterým kuchaři polévku na závěr ozdobí.
Vaječný likér z Nizozemska
Neboj, neochudíme tě ani o recept na lahodný nápoj. V Nizozemsku by se totiž Velikonoce neobešly bez domácího vaječného likéru.
Recept na vaječný likér
Co budeš potřebovat?
- 4 žloutky
- 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka
- 1 konzervu neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 balení vanilkového cukru
- 0,5 l tuzemáku nebo bílého rumu
Postup:
V mixéru důkladně rozmixuj cukr s mléky a žloutky. Hmotu, která ti vznikne, následně smíchej s rumem a proceď ji. Nakonec naplň láhve, dobře je uzavři a ulož je v chladnu a temnu. A je hotovo. Jednoduché, že?
Tsoureki z Řecka
Že by se k vaječnému likéru hodilo opět něco sladkého? Máš pravdu. Jednou z oblíbených velikonočních pokrmů v Řecku je tsoureki. Tento sladký dezert, tradičně ve tvaru věnce, je ozdobený mandlemi a načerveno obarvenými natvrdo uvařenými vejci, která symbolizují prolitou krev Ježíše Krista. Většinou je součástí receptu, který chutí připomíná vánočku, řecké koření, citrusy nebo ovocná esence.
Jaký je tvůj neoblíbenější velikonoční pokrm? A pustíš se i ty letos do přípravy světových velikonočních receptů?